Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Næstved

Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges. Foto: PR.
Profilbillede
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Næstved giver sine bedste råd.  

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Næstved Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden. 

Fjernvarme eller ej

Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid.


Foto: Michael Grebart Hansen, BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Næstved – Emil Hansen & Søn.

– Hvorvidt man kan søge tilskud til en varmepumpe afhænger af, om der er lagt ud til fjernvarme eller er nogen planer om det for området, hvor boligen ligger. Det er noget, man selv skal ind og tjekke op på for den specifikke adresse, da det kan variere fra den ene grund til naboens i kommunen, siger Michael Grebart Hansen, der er BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Næstved – Emil Hansen & Søn.

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk

Billigere at skifte om sommeren

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Michael Grebart Hansen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Om sommeren går vi jo ikke og tænker på vores varmeregning, men venter man til vinteren med at installere varmepumpe, skal der sættes midlertidig energikilde op under installationen, og det er både besværligt og koster penge. Så det er væsentligt nemmere for forbrugeren at installere varmepumpe i sommermånederne eller det tidlige efterår, siger Michael Grebart Hansen og tilføjer:

– Flere typer varmesystemer fungerer sammen med en varmepumpe. Om det er den rette løsning afhænger af flere ting, og det er altid min anbefaling, at man får en grundig gennemgang af sin bolig, når man overvejer nye varmeløsninger. Så kan vi tjekke alt igennem og sikre en optimal udnyttelse af varmen og en sund varmeøkonomi.


Foto: I varmepumpen møder jordvarmen eller luften et kølemiddel med et lavt kogepunkt, og kølemidlet fordamper, hvorefter dampen komprimeres, og der dannes varm gas, som føres videre til kondensatoren – og varmen afgives til boligen eller varmeanlægget.

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt:

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på:www.bedrebad.dk

Kilde: Pressemeddelelse fra Bedre Bad - Bedre Energi
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.